Skip to main content

Streetball Lichtenberg Silvolde

Benny Vonk startte in 2013 met Streetball in Silvolde. Streetball (straatbasketbal) geeft een positieve uitdaging aan (hang)jongeren en brengt hen letterlijk in beweging. Streetball is inmiddels spin-off voor veel andere activiteiten. Veel jongeren ervaren zelf de kracht van Streetball. Benny en de jongeren zien een toekomst vol beweging voor Oude IJsselstreek.

Streetball is in Silvolde ooit gestart om jongeren een uitdaging te geven en overlast te voorkomen. Inmiddels zijn de jongeren uit 2013 de vrijwilligers van nu geworden die het goede voorbeeld

en wekelijkse sporttraining aan jongeren geven. Het vormen van een positieve peergroup werkt aanstekelijk.

Ik durf wel te zeggen dat het leven van veel jongeren die bij ons mee hebben gedaan leuker is geworden voor henzelf. Dat dragen ze uit en daarmee inspireren ze ook anderen. Naar de toekomst toe zou ik dan ook zeggen: kijk waar de energie ligt in de samenleving en spreek mensen daarop aan. Mooie projecten ontstaan dan vanzelf.”

 

De jongeren runnen grotendeels zelf op de vrijdag en zaterdag avonden het 0315jongerencentrum Lichtenberg, direct naast de sporthal. Daar ontmoeten we elkaar en organiseren we activiteiten, zoals Fataal sessies waarin jongeren een gesprek hebben over levensthema’s als joyriden, reanimatie, zinloos geweld of corona. Het thema wordt altijd gekozen op aangeven van één van de jongeren.”Benny: “Ik geloof dat je mensen in beweging kunt krijgen als je de juiste randvoorwaarden en benadering kiest. Dat vraagt om iedere keer opnieuw te kijken wat er nodig is en daar een plan voor te maken. Het liefst met de betrokkenen samen. Ik geloof niet in het ‘uitrollen van een programma’. Het is veel beter om in te zetten op eigenaarschap, energie te laten waar energie zit en uit te gaan van gemeen- schappelijke waarden. Dat geldt niet alleen voor jongeren, maar eigenlijk voor iedereen. Bovendien is de laagdrempeligheid een echte succesfactor van wat we doen. 

Streetball is opgenomen in de toekomstvisie van de gemeente oude-IJsselstreek 2020/2030.

 

Sinds kort hebben Benny Vonk en de positieve peergroup die is ontstaan de koppen bij elkaar gestoken en zijn gestart met 0315Jongerencentrum Lichtenberg. Wij proberen met deze brandstof ingrediënten de jongeren positief te stimuleren met sport, eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Wij hopen in de toekomst onze visie en netwerk uit te gaan breiden. 

Close Menu

De Sportkrant Oude IJsselstreek is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Berkelland is onderdeel van De Sportkrant